Stress blev engang set som en svaghed hos diverse karrieremennesker. Stress var blot et symptom på, at du ikke kunne klare mosten, og at du i det hele taget ikke kunne have mange bolde i luften på 1 gang. Over de seneste år er der dog lavet meget forskning inden for området, og stress er nu bredt anerkendt som et psykisk problem. Måske ikke en direkte lidelse (i hvert fald ikke i hovedparten af tilfælde), men det kan have en yderst negativ indflydelse på det givne øjeblik, og selv dit helbred kan blive særdeles nedsat af det. Hvert år giver stress 1,5 millioner ekstra fraværsdage i Danmark, og i de mere ekstreme tilfælde er stress skyld i 1400 dødsfald hvert år. Stress skal altså tages seriøst, og heldigvis er det et problem, man selv har stor indflydelse på. Hvis du vil have bedre styr på tiden, og dermed helt undgå stress, så skal du prøve en timertimer, der giver bedre overblik over tiden. Hvis du vil have løsninger til selve stress-øjeblikket, er der også mange metoder, du kan bruge:
- Skab overblik over situationen. Hvad er problemet, og hvordan kan det løses? Hvilke muligheder har du, og hvordan tager du disse muligheder i brug?
- Når du render ind i en stressfuld sekvens af events, så tag 1 skridt ad gangen. Gør 1 ting, gør det færdigt, og forsæt derefter til næste ting.
- Hold en pause. Hvis stresset bliver for massivt, så tag dig tid til at holde pause og komme ned på jorden igen.
- Få styr på vejrtrækningen. Hjernen er egentlig nem at snyde – f.eks. bliver man gladere ved blot at smile (selvom man egentlig er sur). Derfor kan lange, rolige vejrtrækninger få hjernen til at afstresse, fordi den tror du selv er mindre stresset.
Selv den vilde stress med ADHD kan tæmmes
Der findes mange sammenligninger mellem ADHD og stress. De deler mange af de samme problematikker. Man har forsket meget i båndet mellem disse to psykiske problemer, men har endnu ikke bevist, at stress kan lede til ADHD. Dog kan folk med ADHD nemmere nå til et punkt, hvor de oplever stress. ADHD gør, at man har svært ved at fokusere og nemt bliver distraheret. Derfor, hvis man har meget at se til, kan de være svært at overskue alle tingene på samme tid. Og hvis en person med ADHD får stress, så mindskes overblikket og roligheden yderligere – det er en ond cirkel. Her er der dog også metoder, som kan bruges:
- Anskaf en timertimer. Den hjælper folk med psykiske lidelser med at få en mere struktureret hverdag, hvor de bedre kan opdele dagens begivenheder i tid. Den gør også opmærksom på tiden løbende, uden at man selv skal tjekke klokken konstant.
- Tjek om du er stresset – inden du bliver det. Spørg dig selv: ”Er jeg stresset lige nu? Galoperer hjertet? Er musklerne spændte?”
- Hav en struktureret hverdag, hvor du nogenlunde ved, hvad der skal ske som det næste hver dag.